Acquisitie…meer dan alleen maar de telefoon pakken.

Over je mindset

Leuk hoor. Lekker bellen. Daar zit je dan als imagostylist. In de wetenschap dat je vandaag weer aandacht gaat geven aan je potentiële klanten. Een prettig gesprek met elkaar hebben en de juiste vragen stellen. En dan ook nog je focus op een afspraak maken. Maar hoe zit je erbij? Ga je bellen omdat het moet? Of ben je fris en fruitig uit bed gestapt en zit je na een duik in zee sprankelend achter je telefoon? Je mindset is van levensbelang bij het pittige werk dat acquisitie is. Je moet natuurlijk wel een beetje tegen een stootje kunnen. En een eindeloos positieve insteek hebben. Optimistisch zijn is echt wel meegenomen. En geloof in jezelf. Je kan het!

Wat heb je aan?

Zit je nog even in je ochtendjas een paar telefoontjes te doen? Of je spijkerbroek en een
T-shirt? Liever niet. Zorg ervoor dat je aan de telefoon zit alsof je naar je beste klant op afspraak gaat, of nog beter: alsof je naar de bruiloft van je beste vriendin gaat. Ken je nog de reclame van jaren geleden? ‘interessante vrouwen staan op Italiaanse schoenen?’ Of deze. ‘Weet je hoe je je voelt als je luxe lingerie aan hebt.’ Nou, dat dus! Feel good, Speak good!

Hoe zit je erbij?

Hoe zit je? Hoe zit je fysiek? Hang je op je stoel, met je benen op je bureau? Of zit je rechtop in de actiestand. Hoe zit je stoel (nu je thuis werkt). Zitten is het nieuwe bewegen. Of misschien sta je wel, om je woorden kracht bij te zetten. Een prima houding als je belt in de sales. Ik heb zelfs weleens gehoord dat mensen erbij lopen. Kan zijn, maar ja hoe maak je dan je notities. Draag je een headset, lekker comfortabel voor je nek, spreek je handsfree –dan hoort de ander toch altijd een wat hol geluid – , of misschien heb je nog wel ouderwets je hoorn in je nek liggen. En dan je bureau. Is dat opgeruimd? Dat geeft namelijk ook een opgeruimd gevoel bij jezelf. Als je alles her en der verspreid hebt, kan dat voor onrust zorgen. Misschien heb je je script naast je liggen of naast je staan. Natuurlijk niet om het op te lezen maar als handvat. Dat je de juiste routing voor ogen hebt. En als je naar buiten kijkt wat zien je dan ? Een blinde muur? Een poster met een opwekkende tekst of de kastanjeboom in als haar glorie tijdens de jaargetijden? Of misschien nu wel eindelijk eens je partner aan de andere kant van je bureau.

Hoe voel je je aan je bureau? Het werkt opwekkend, rustgevend en blij als je een mooi boeket bloemen op je bureau hebt staan. Een positieve tekst. Een boekje met spreuken. Een krachtpatsertje – iets waar je kracht van krijgt als je ernaar kijkt, of om moet lachen. Je weet immers dat een glimlach aan de telefoon voor wonderen zorgt!

The beginning is the most important part of any work

Het is fijn als je je script op orde hebt. En reuze handig als je je bellijst op datum hebt met de ‘hotties’’ bovenaan. Een notitieblok en een pen bij de hand. Soms kan je een telefoonnummer net even sneller schrijven dan typen. 

Nog even deze…Voel alsof je al naar de echte afspraak gaat

Hoe voelt dat dan? Denk je dat in. De afspraak is al gemaakt. Je zit er in vol ornaat bij. Ik kan je verzekeren dat bellen in je pyama of joggingbroek heel anders voelt dan als je strak in het pak zit. Of in mijn geval, met een kokerrok en hakken. Ik maak wel eens de vergelijking dat als je mooi ondergoed aan hebt dit ook heel anders voelt dan een slip van de markt. Voel je het nu ook? Herken je dit gevoel. Dat dus. Kun je nagaan dat als je dit leest je al dit gevoel hebt. Dat blijft je onbewust bij je als je aan het bellen gaat.

Noem het de randvoorwaarden

Al die dingen bij elkaar. En je hebt nog geen telefoontje gepleegd. Je mindset is in de goede stand. Je bent er klaar voor, je hebt er zin in. En dan de plek waar vandaan je belt. Een opgeruimd bureau, het liefst met wat mooie dingen om je heen. Het goede gevoel wat je daarvan krijgt, breng je over door de telefoon. Energie kun je voelen. Ook door de telefoon! Je hebt je voorbereiding grondig gedaan en je spullen op orde. En lest best. Je ziet eruit alsof je naar de bruiloft van je beste vriendin gaat. Geloof me. Dat helpt! 

En dan dit alles bij elkaar zorgt voor een vliegende start. Of vergelijk het met een bouwwerk. De fundering. Die moet goed zijn zodat je bouwwerk stevig staat. Of zoals PLATO zo mooi zei: The beginning is the most important part of any work.

Veel succes!

Marianne van de Water
Expert Telefonische Acquisitie