Duurzame garderobe

Vertel, hoe duurzaam is jouw garderobe?

Toen ik tegen mijn dochter (14) zei dat ik met mijn bedrijf Kleurenpracht (ik geef sinds 2006 kledingkleur- en stijladvies) nog niet heel duurzaam bezig ben, zei ze dat ik juist altijd goede dingen vertel. Dat je minder vaak kleding moet kopen. Alleen als je het echt nodig hebt. Van goede kwaliteit en dat je door een kleurenanalyse minder miskopen doet en met minder kleding meer kan combineren. Zo, die steek ik even in mijn zak!

Toch, na het zien van het confronterende programma De Prijsknaller (NPO) en de gigantische textiel vuilnisbelt die door Fast Fashion veroorzaakt wordt, gingen mijn ogen pas echt wijd open. En de jouwe? Sta jij wel eens stil bij waar de wol van jouw nieuwe vest vandaan komt? Het leer van jouw nieuwe laarsjes? Denk je wel eens aan de vrouwen die 16 uur op een dag voor een schijntje achter de naaimachine zitten om jouw goedkope jurkje te naaien? Misschien een paar dagen toen die kledingfabriek in Bangladesh instortte… Dat mensen doodgaan aan giftige dampen, omdat jij zo graag een gekleurde jeans wil? Of waar al jouw afdankertjes terechtkomen die je zo keurig in de textielbak achterlaat? Om eerlijk te zijn. Ik niet. En ik ben niet de enige die daar niet bij stilstaat. Maar hiervoor kunnen we toch niet langer onze ogen sluiten?

 Ik voel dat ik met Kleurenpracht een taak heb om mensen te laten zien dat kleding als wegwerpproduct echt niet meer van deze tijd is. Aangezien verandering begint bij bewustwording, ontstond het idee voor het vergroenen van mijn workshops én de eerste groene editie van mijn jaarlijkse mode inspiratiemagazine. Ik wil je meenemen in het traject van Fast Fashion naar Slow Fashion en je laten zien hoe je met kleine aanpassingen veel meer plezier aan je garderobe kunt beleven. We kopen te vaak, te veel en te snel. Van Fast Fashion naar Slow Fashion en van snel winkelen naar slim winkelen.

Al mijn workshops beginnen met een kleurenanalyse. Naar mijn mening is kennis van jouw mooiste kledingkleuren de basis voor een goed kledingadvies. Maar hoe fijn is het als die drang om steeds iets te kopen verdwijnt. Dat je met minder kleding veel meer kan combineren. Dat er weer overzicht in je kast komt. Dat je leert welke merken en welke stoffen hun steentje bijdragen aan een betere wereld (en welke niet). Daarbij mag iedereen zijn eigen duurzaamheidsdoelen bepalen. Van minder of een tijd lang helemaal geen kleding kopen tot tweedehands kleding of kleding van duurzame of gerecyclede materialen. En van een capsule wardrobe tot een eigen variant daarop. Alles is goed, want alle beetjes helpen.

Naast de duurzame kledingworkshops is er dus het groene modemagazine. Hiermee wil ik je informeren, inspireren én motiveren om voortaan betere keuzes te maken wanneer  je zin hebt om kleding te kopen. In dit modemagazine geen talloze trends en must haves. Wel heel veel interessante artikelen, schokkende feiten en mooie duurzame merken. Ik kan wel zeggen dat er tijdens het maken een wereld voor mij is opengegaan. Wil jij weten hoe je bewuster en duurzamer kunt shoppen? Wil je geen miskopen meer doen, alles leren over groene materialen en verantwoorde mode opsnuiven? Laat je inspireren door dit groene modemagazine waaraan ik met ontzettend veel plezier heb gewerkt.

Download hier het groene modemagazine.

Gastblogger Sandra Kaandorp is eigenaar van Kleurenpracht en Kaandorp Communicatie.